Friday, 2 March 2012

Cumparaturile la distanta- pro si contra

Comertul e una dintre activitatile cu adevarat globale- de fapt, s-ar putea zice ca e principalul motiv pentru care traim intr-o lume atata de mozaicata. Negustorii si comerciantii au calatorit din vremuri stravechi peste tot in lume, influentand si fiind influentati la randul lor din punct de vedere cultural, culinar si multe altele. Azi, in epoca tehnologiei, comertul nu e cu nimic schimbat, poate dimpotriva: datorita usurintei cu care poti gasi orice pe internet, poti cumpara produse din toate colturile tarii sau chiar ale lumii; distributia ca si componenta a comertului s-a dezvoltat simtitor, un procent major din toata zborurile aviatice ori cursele feroviare fiind de fapt legate de aprovizionare. Apoi, tinand cont ca oricine poate gasi anunturi gratuite legate de domeniul de interes in mai toate tarile lumii, e si normal sa incepem sa cumparam lucruri si chiar servicii din strainatate. Portalurile de anunturi gratuite online ofera de multe ori optiunea de a traduce un anunt in alte limbi de circulatie- oricum, exista si optiunea de a folosi un serviciu automat, de genul Google Translate, pentru asta. Desigur, exista unele restrictii de distributie, dar ele sunt rare la nivel Comunitatii Europene. Pentru un roman e mai greu sa comande ceva de pe un site american ori asiatic, desi nu imposibil. Sigur, exista motive pro si contra pentru a face cumparaturi la mare distanta si orice astfel de achizitie trebuie gandita in prealabil.

Pro:

Varietate- piata romaneasca nu e foarte variabila, cam din niciun punct de vedere. Chiar daca accesezi portaluri de anunturi pe judete, de exemplu, s-ar putea sa nu gasesti nicicum ce-ti doresti. Astfel, poti comanda de peste “mari si tari” produse ale unor producatori complet absenti de pe piata locala ori poti sa alegi ceva ce te reprezinta. In orice situatie, e mai convenabil sa ai 20 de optiuni in loc de 2- cu siguranta vei gasi ceva mai pe gustul tau daca vei cauta mai mult.

Calitate- situri gen Amazon sau Ebay ofera produse de calitate ale unor producatori de prim rang si chiar ale unor companii mai mici, dar care nu fac rabat de la calitate. In Romania, produsele foarte bune s-ar putea sa fie cam scumpe, chiar mai scumpe decat aceleasi produse cumparate din alte locuri.

Preturi- paradoxal, produse cumparate din strainatate s-ar putea sa fie mai ieftine decat cele cumparate din Romania. Apoi, portalurile majore de cumparaturi ofera discounturi foarte des, spre deosebire de magazinele romanesti, care fac asta doar in preajma sarbatorilor.

Contra:

Transportul: In cazul unor produse foarte delicate, de genul calculatoarelor sau bijuteriilor, transportul de la mii de kilometri distanta poate fi o problema. O singura miscare gresita a celui care manipuleaza pachetul sau o mica neatentie la transmisie, iar comanda ta poate avea de suferit. Sigur, vei fi despagubit, dar toata operatiunea poate dura destul de mult. Apoi, e durata propriu zisa a transportului, care poate ajunge la cateva luni, uneori- desi destul de rar.

Probleme de garantie: Chiar daca ai dreptul la garantie, recuperarea acesteia poate dura foarte mult, mai ales daca firma respectiva nu are birou in Romania. Apoi, mai e problema barierei lingvistice, care poate inportuna rezolvarea rapida a problemei.

Mandrie nationala- un motiv, poate mic, poate fi si dorinta de a sustine economia locala. Chiar daca produsele straine sunt poate mai ieftine si mai bune, cumparand produse romanesti sustii industria autohtona si poate unii oameni nu-si vor pierde joburile din cauza inchiderii fabricilor.


anunturi pe judete, anunturi gratis

No comments:

Post a Comment