Fentati serviciile publice de utilitati prin construirea de variante independente
Utililitatile raman una din principalele grijiale constructorilor, dar, mai ales, a celor care aleg sa isi construiasca o casa in regim propriu. In ziua de azi, cand resursele sunt folosite in mod discretionar si monopolist, urmarind doar profitul nud, fara niciun fel de considerente sociale sau umanitare, este recomandat sa optati pentru o varianta alternativa. Aceasta implica alimentarea cu energie electrica de la propriile sisteme, fie ca sunt bazate pe forta vantului sau solare, si crearea unei retele proprii de alimentare cu apa. In acest mod va asigurati un mod de trai ecologic, bazat pe resurse regenerabile.
Ce implica varianta cu hidrofor
Insa ce implica aceasta alternativa in cazul alimentarii cu apa? Bineinteles, in primul rand ne vom gandi la forarea unui put si strapungerea panzei freatice de adancime. Nu uitati sa luati mostre de apa pentru a fi analizate in laborator. Chiar daca vorbim de izvoare de adancime, daca stati intr-o zona in care reteaua de canalizare nu exista sau nu este bine pusa la punct, infiltratiile si impuritatile pot afecta sursa voastra de apa. Apoi, veti trece la constructia caminului hidrofor. Va recomandam o constructie cubica, din beton, situata sub nivelul solului la circa 1 – 1,5 m, prevazut cu un capac de vizitare metalic. Atentie insa: nu optati pentru un capac foarte greu. Si modul de fixare al acestuia este important pentru ca odata intepenit, veti avea mari dificultati in debarasarea caminului.
Variabile de adancime
hidroforul trebuie amplasat chiar langa put. Teava va pleca direct pe sub pamant, asigurand o protectie termica contra inghetului. Dezvantajul este ca ar putea apare condensul, mai ales in perioada verii, cand apare rece va contrasta cu arsita de afara. Si la aceasta problema exista posibile solutii. Puteti incerca sa izolati caminul hidroforului cu polistiren extrudat. Daca adancimea de la care se scoate apa si distanta parcursa in reteaua proprie nu este chiar mare, varianta care include un hidrofor compact este cea mai buna. hidroforul este ieftin, usor de montat si, mai ales, usor de intretinut.
Exemplu de sistem cu pompa submersibila
Bun, aceasta este varianta pentru un hidrofor obisnuit. Altfel se pune problema daca optati pentru o pompa submersibila. Poate parea o solutie destul de complicata pentru o gospodarie obisnuita pentru ca implica pompa submersibila, bazin, hidrofor... Pentru ca a scoate apa cu o pompa submersibila, a o stoca intr-un bazin si a o impinge mai departe in retea la presiunea dorita cu un hidrofor, plus eventualele automatizari, pare intr-adevar daca nu costisitor, cel putin neindicat. Concret, pompele (submersibile sau terestre) scot apa din fintina / put si o depoziteaza / acumuleaza intr-un rezervor (sau, bazin. Veti avea nevoie de pompa submersibila 750 W (eventual 60litri \\ minut), bazin rezervor (eventual de 50 litri), presostat si accesorii - racorduri si teva pvc D 32, conductor. Pentru a continua exemplul nostru, caminul va fi adanc de 1.8 m (care ii va permite unui om sa stea in picioare), lat de 1.4 si lung de 2 m. Toate conductele vor fi ingropate la 80 cm pentru a nu exista riscul inghetului. Constructia poate fi facuta din blocheti de beton de o grosime de 17 cm, cu un capac de plasa sudata si beton de 10 – 15 cm cu capac carosabil. Este garantata fiabilitatea si performantele deosebite. Tot acest sistem nu va va costa mai mult de 1000 de RON.
pompa submersibila, pompa submersibila
No comments:
Post a Comment